Barbro Melgert

Ik werk bij het Centrum voor Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Moleculaire Farmacologie. Mijn groep doet hier onderzoek naar de rol van het immuunsysteem bij het ontstaan van verschillende longziekten om nieuwe geneesmiddelen voor deze aandoeningen te kunnen ontwikkelen.

Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan voor longziekten is de blootstelling aan luchtverontreiniging. Veel aandacht gaat uit naar de luchtverontreiniging buiten, smog fijnstof en dergelijke, maar veel mensen realiseren zich niet dat we binnen ook worden blootgesteld aan luchtverontreiniging. Denk dan aan fijnstof dat vrijkomt tijdens koken, het stoken van de openhaard/houtkachel en stof dat vrijkomt van textiel, verf en dergelijke. Vaak zijn de concentraties luchtverontreiniging binnen vele malen hoger dan buiten, zeker in de winter als mensen proberen de warmte binnen te houden. Gekoppeld aan het feit dat we het grootste deel van onze tijd binnen doorbrengen, maakt dat de luchtveromtreiniging binnen waarschijnlijk belangrijker is bij het ontstaan van longziekten dan buiten.

Maar eigenlijk weten we heel weinig hoeveel luchtverontreiniging er binnen is en wat dat doet met onze longen. De eerste stap is het in kaart brengen van de hoeveelheid luchtverontreiniging bij mensen thuis en het citizen science netwerk helpt daar geweldig bij. Als we dan beter weten wat de concentraties zijn, kunnen wij in het lab beter uitzoeken wat die hoeveelheden doen met de cellen in onze longen.

In het kader van de bewustwording van onze longgezondheid en het voorkomen van longziekten, wil ik graag RUG studenten aan dit project laten werken, waarbij we informatie uit het citizen netwerk gaan combineren met experimenten in het lab. Geneesmiddelen ontwikkelen voor mensen met een longziekte is enorm belangrijk, maar beter is natuurlijk te voorkomen dat mensen überhaupt een longziekte krijgen. Aandacht voor de luchtkwaliteit binnenshuis door het citizen science netwerk is de eerste, belangrijke stap in het kweken van meer bewustzijn en het aanzetten tot beter ventilatiegedrag.

Prof. Barbro Melgert